Sunday, August 18, 2013

Pelaburan Hartanah Menjamin Pulangan Yang Banyak

Memang betul kita boleh buat duit yg banyak dengan pelaburan hartanah. Sebelum saya relate dengan entri Denaihati Pelaburan Hartanah Peluang Buat Duit saya ulas dulu apa yang saya faham. Pelaburan Hartanah ada banyak, kita boleh melabur dalam REITS (Real Estate Investemnt Trust), Unit Trus, Sewaaan dan jual ketika harga hartanah itu melonjak naik.

  1. REITS peluang melabur di Bursa Malayia (contoh Reits : AXIS, SUNWAY dan yang lain lagi)
  2. UNIT TRUST peluang melabur di syarikat besar yang bagus dalam pembahagian dividen di syarikat Pelaburan Swasta (contoh Fund : Amanah Hartanah Bumiputera - 6% dividen setiap tahun, AM Pacific Reits dan yang lain-lain lagi). Saya sebagai pelabur dalam AHB yang hanya melabur RM1000 sbb status saya sebagai pelajar, mendapat secara kasar RM60++ setiap tahun. Pelaburan Hartanah melalui Unit Trust pun amat berbaloi kalau di laburkan dalam amount yang banyak.
  3. Rumah Lelong/Rumah Murah utk yang ni kena pandai pilih hartanah lah. Sy bekerja di Pejabat Laywer selalu baca Proclamation of Sale, kebanyakan client selalu beli rumah yg murah. dgn niat mereka akan menyewakan balik. Dengan menyewa nya, tuan rumah dapat cover cost yang terbit seperti pembayaran loan setiap bulan. Tapi selalunya dah dapat cover kalau Tuan Rumah dapat pandai meletakkan harga sewaaan setiap bulan
Sekarag ni kita masuk dalam entri Denaihati Pelaburan Hartanah Peluang Buat Duit. Abang Ensem ada kata kesederana Bumiputera utk melabur dalam Hartanah begitu sedikit dan beliau menambah kita masih belum terlambat utk menceburkan diri dalam Pelaburan Hartanah. Usaha AbangEnsem yang selalu mengadakan Seminar Hartnaha adalah amat di perlukan dalam memberi kesedaran.

Benar juga apa kata Tuan Hj Mohamad Sahar, President Persatuan Pemaju Hartanah Bumiputera Selangor bawaha tidak sampai 7% pemilikan bangunan komersial dalam kalangan Bumiputera. Ini boleh di buktikan pergi sahaja ke KLCC, Pavillion atau mana-mana sahaja rata-rata mereka di miliki oleh bangsa lain. 

Dalam pengamatan saya, Bumiputera ini takut utk mencuba sesuatu yang baharu, dan keluarlah dari Comfort Zone masing-masing, tidak salah kalau kita nak daftar seminar yang yurannya kurang dari RM100 untuk mendapat pulangan yang banyak untuk masa hadapan (For Future Betterment).Untuk mendapatkan lebih banyak ilmu boleh hubungi Blog AbangEnsem.com dan tunggu seminar hartanah yang akan diakakan kelak.


31.08.2013
PKNS Biz Point
Yuran Penyertaan RM 99

Anda semua boleh sertai Akademi Denaihati Network atau Denaihati untuk maklumat lanjaut atau pemberian maklum balas.

*Entri olahan dari Pelaburan Hartanah Peluang Buat Duit sempena dengan Contest #‎DuitRaya‬ di Facebook Denaihati Network


0 Comments:

Post a Comment