Sunday, July 28, 2013

[Kesihatan] Keperluan belaian, usapan Zakar


Seorang lelaki pernah memberitahu saya bahawa buah zakar dan alat kelaminnya kerap termasuk ke dalam kulit sejak beberapa bulan lalu. Dia juga berkata, kedua-dua buah zakarnya kecut dan zakarnya mengecil.

Dia tidak gemuk dan perkara ini tidak pernah berlaku ketika zaman muda. Dia juga ada seorang anak berumur sembilan tahun.

Apabila saya tanya kenapa hanya seorang, dia menjelaskan sudah berpisah dengan pasangannya enam tahun lalu dan kini masih menduda. Sejak itu, dia tidak melakukan onani, malah tidak mengalami mimpi basah. Berdasarkan semua jawapan itu, saya merumuskan zakarnya menjadi kecil dan kecut kerana tidak digunakan lagi.

Saya teringat cerita beberapa sahabat yang bertanya Imam Al-Nawawi kenapa anggota kelamin mereka kecut dan tidak bermaya apabila kembali daripada pengembaraan selepas berniaga dan pulang ke pangkuan isteri.

Imam Al-Nawawi menyatakan, jika lama tidak digunakan, anggota itu akan menjadi ‘tak berguna’. Dia juga menjelaskan cara mencergaskan kembali anggota itu dengan membelai dan mengusap dengan niat menyegarkannya semula.

Mungkin agaknya cara mengurut dan mengusap anggota kelamin menjadi amalan sebilangan lelaki kita untuk mengekalkan keaktifan anggota kelamin.

Namun, cara ini tidak berguna jika anggota kelamin lelaki tidak berfungsi akibat penyakit atau masalah kesihatan.

Mereka perlu berjumpa doktor untuk menyelesaikan masalah mati pucuk, bukan mencuba ubat daripada pasaran gelap atau mendapat rawatan daripada mereka yang tidak bertauliah.

Memandangkan hubungan seksual satu aktiviti lasak, ia memerlukan tenaga fizikal yang mantap. Jika lemah atau letih, sukar untuk memulakan atau meneruskannya. Pencapaian ereksi pula memerlukan perjalanan darah yang lancar dalam otot zakar dan kekuatan otot benteng zakar untuk mengekalkan ketegangan zakar.

Jika darah tidak lancar, ereksi gagal dan jika otot benteng zakar tidak kukuh, ereksi tidak kekal. Pendek kata, untuk menjayakan hubungan kelamin, badan perlu sihat dan anggota kelamin perlu berfungsi dengan sempurna.

Semua ini boleh tergugat apabila kesihatan tergugat. Cara bijak untuk mengekalkan tahap kesihatan cemerlang ialah dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Amalkan pemakanan seimbang, jaga berat badan, hindari rokok dan minuman keras serta urus tekanan dengan baik. Sememangnya semua yang disarankan itu nampak senang tapi ternyata secara rambang, sangat sukar melakukannya. Anda boleh bayangkan keadaan lelaki muda yang sepatutnya mempunyai daya kemampuan syahwat yang mantap, tetapi sebaliknya pula berlaku.

Kegemukan atau obesiti, tidak melakukan senaman berkala, tidak banyak bergerak tapi banyak duduk, merokok, minum minuman keras, penggunaan dadah, banyak aktiviti malam, tekanan, masalah kesihatan seperti peningkatan kolesterol dan penyakit kronik (tekanan darah tinggi atau penyakit kencing manis sewaktu umur muda) menggugat fungsi seksual dan mengakibatkan masalah seksual.

Jika mahu jauhkan diri daripada masalah seksual seperti mati pucuk, masalah cepat klimaks yang menandakan kelemahan syahwat dan mengekalkan kesihatan seksual pada tahap terbaik, lakukan apa saya syorkan.

Jika keadaan masih sama, itu bermakna masalah terbabit perlukan sokongan rawatan dan rawatan itu perlu daripada doktor, bukan dengan membeli ubat atau produk daripada Internet atau kawan.

Jumpa doktor dan jalani pemeriksaan serta dapatkan bimbingan dan perawatan berkualiti dan selamat. Lelaki tidak boleh malu untuk mendapatkan rawatan bagi menyelesaikan masalah seksualnya. Masalah seksual adalah penyakit dan ia perlu dirawat oleh doktor.

0 Comments:

Post a Comment