Sunday, April 15, 2012

Permansuhan PTPTN antara Kebaikan dan Keburukan

Isu pemansuhan PTPTN  yang di bawa oleh parti pembangkang jika memenangi Pilihan Raya Umum 13 yang akan datang. Ketua Pembangakang Datuk Seri Anwar mengatakan bagi memastikan  semua hutang PTPTN di lupuskan, beliau menyarankan supaya dana Petronas di gunakan untuk melupuskan RM24.7 Billion.

Pelajar sepatutnya bersyukur sebab kadar faedah telah bertukar kepada 1% caj pertadbiran. Tapi mungkin dari sudut pandang Islam, 1% ini mungkin adalah faedah / interest / riba'. Pelajar boleh mengelakkan dari membayar hutang PTPTN sebagai contoh;

Pinjam Rm28,000 dengan kada 1% caj pentadbiran selama 20 tahun. Berjumlah RM33,600

Tapi dengan adanya Pengecualian Bayaran Balik, pelajar dapat pengecualian sebanyak RM33,600. Maka pelajar boleh tetapkan AIM dan berusaha keras untuk semua ni.

Keburukan melupuskan hutang PTPTN dengan mengunakan dana PETRONAS akan membuatkan PETRONAS muflis. PETRONAS bukan lagi negara pengeluar minyak terbesar jadi keuntungan PETRONAS tidak dapat untuk bertahan 5-10 tahun akan datang.  Secara keseluruhan Malaysia akan muflis dan akan berhutang besar sebab ada pihak yang hendak Bayaran Toll di hapuskan, Subsidi minyak di tambah, hutang PTPTN di hapuskan dan Subsidi keperluan lain di tambah. Jadi tidak mustahil Malaysia akan berhutang banyak dengan IMF untuk menampung semua ini bagi mengembirakan semua pihak.

Mungkin PTPTN perlu pernambahbaikan :
 1.  Hapuskan bunga
 2.  Guna konsep pinjaman seperti MARA 
 3. Jangan blacklist peminjam yang hendak ke luar negara


3 comments:

 1. Setuju andai caj 1% dihapuskan, jadi kita sebagai pelajar tak terbeban dengan hutang yg semakin bertambah :)

  ReplyDelete
 2. 1% charge dihapuskan, bagus juga tapi kena la bayar andai namanya pinjaman

  ReplyDelete
 3. Syarat pinjam:kalau dah pandai pinjam pandai la bayar.Apa kita rasa kalau orang pinjam duit kita tapi taknak bayar balik langsung,siap suruh hapuskan lagi hutang dia?Apa anda rasa?1sen pun Allah kira tau kat Akhirat sana,hahaha..Jangan main2,mati syahid fisabilillah pn xlepas tau roh dia,haaaa..fikir2la betul2..hehehe.

  ReplyDelete