Friday, January 20, 2012

Megaupload TUTUP angkara SOPA

Megaupload, salah satu terbesar di internet, laman perkongsian fail, telah ditutup oleh pegawai-pegawai di Amerika Syarikat.

Pengasas laman didakwa dengan melanggar undang-undang cetak rompak.

Pendakwa Persekutuan menuduh berharga pemegang hak cipta lebih daripada $ 500m (£ 320m) dalam hasil yang hilang. Firma itu berkata ia adalah tekun dalam bertindak balas terhadap aduan mengenai bahan cetak rompak.

Berita itu datang sehari selepas bantahan undang-undang anti-cetak rompak, tetapi penyiasat berkata mereka tidak diperintahkan melainkan dua minggu lalu.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat berkata bahawa Megaupload, dua pengasas Kim Dotcom, sebelum ini dikenali sebagai Kim Schmitz, dan Mathias Ortmann ditahan di Auckland, New Zealand bersama-sama dengan dua pekerja lain perniagaan atas permintaan pegawai-pegawai AS. Ia menambah bahawa tiga defendan yang lain masih bebas.

"Tindakan ini adalah antara hak cipta kes-kes jenayah terbesar yang pernah dibawa oleh Amerika Syarikat dan secara langsung sasaran penyalahgunaan penyimpanan kandungan awam dan tapak rata untuk melakukan dan memudahkan jenayah harta intelek," kata satu kenyataan yang disiarkan dalam laman webnya.
Tapak pihak ketiga

Caj termasuk pelanggaran hak cipta, komplot untuk melakukan penipuan, pelanggaran hak cipta dan pengubahan wang haram.

Mahkamah persekutuan di Virginia mengarahkan supaya 18 nama domain yang berkaitan dengan firma berpangkalan di Hong Kong yang disita.

Jabatan Kehakiman berkata bahawa lebih daripada 20 waran geledah telah dilaksanakan di sembilan buah negara, dan kira-kira AS $ 50m dalam aset telah disita.

Ia mendakwa bahawa tertuduh telah meneruskan model perniagaan yang direka bentuk untuk menggalakkan memuat naik hak cipta kerja-kerja.

"Konspirator yang didakwa dibayar pengguna yang mereka khusus tahu kandungan dimuat naik yang melanggar dan publisiti link mereka kepada pengguna di seluruh dunia," kata satu kenyataan.

"Dengan secara aktif menyokong penggunaan laman web yang menghubungkan pihak ketiga untuk publisiti melanggar kandungan, yang konspirator tidak perlu publisiti kandungan apa
-apa di tapak Megaupload.

"Sebaliknya, dakwaan yang mengatakan bahawa yang pengkomplot memanipulasi persepsi kandungan yang tersedia pada pelayan mereka dengan tidak menyediakan fungsi carian awam di lokasi Megaupload dan dengan tidak termasuk kandungan melanggar popular pada senarai umum kandungan atas turun oleh pengguna."

Sebelum ia ditutup tapak mencatatkan satu kenyataan berkata tuduhan terhadapnya "grotesquely yg berkembang sama sekali".

"Hakikatnya adalah bahawa sebahagian besar lalu lintas Internet Mega sah, dan kita terus kekal di sini," katanya.

"Jika industri kandungan ingin mengambil kesempatan daripada populariti kami, kami gembira untuk masuk ke dalam dialog. Kami mempunyai beberapa idea-idea yang baik. Sila berhubung dengan anda."
Pitam

Pengumuman itu datang sehari selepas beribu-ribu laman web yang mengambil bahagian dalam "blackout" untuk membantah Akta Cetak Rompak Stop Online (Sopa) dan yang Melindungi Akta Harta Intelek (paip).

Dewan Perdagangan AS telah mempertahankan undang-undang yang dicadangkan yang mengatakan bahawa agensi-agensi penguatkuasaan "kekurangan alat" untuk menggunakan undang-undang harta intelektual yang sedia ada kepada dunia digital secara berkesan.

Pemerhati industri mencadangkan langkah terbaru ini boleh memberi makan kepada perbahasan yang lebih luas.

"Kedua-bil hampir menjadi lulus - mereka memerlukan semakan lanjut Tetapi ternyata bahawa pegawai-pegawai boleh menggunakan alat yang sedia ada untuk pergi selepas perniagaan yang dikatakan sebagai cetak rompak mendorong," kata media Gartner rata pakar Mike McGuire.

"Ia menimbulkan persoalan bahawa jika anda boleh mencari dan menangkap orang-orang yang disyaki terlibat dalam cetak rompak menggunakan undang-undang yang sedia ada, maka mengapa memperkenalkan peraturan-peraturan yang selanjutnya yang AS sahaja dan berpotensi merosakkan."
Published with Blogger-droid v1.7.4

0 Comments:

Post a Comment