Friday, August 19, 2011

Kenapa Pelaburan Emas Lumayan?

Keadaan ekonomi Amerika yang tidak stabil, membuatkan banyak negara seperti Thailand, Rusia, Cina dan Kazakhstan menambah rizab emas dalam aset Negara. Ramai orang juga mula beralih kepada pelaburan emas. Kenaikan yang begitu mendadak membuat ramai tidak mahu melepaskan peluang melabur dalam Emas.
Kenapa Melabur Emas?
  1. Emas adalah Aset.
  2. Hasil galian bumi (precious commodities)
  3. Di jangka mendapat pulangan yang banyak.
  4. Nilai emas kekal di pasaran dunia.
  5. Harga Emas yang akan sentiasa naik.
  6. Liquidity, kalau nak jual dekat mana-mana pun boleh.





*Pelaburan Emas BloggerHowtt yang di buat pada 20/11/2009 dengan harga Rm127.25/gram. Harga semasa Rm166.67 (26/08/2011). Rm1000.02(Rm166.67x6gram) - Rm815.05[(Rm127.25x5gram)+Rm171.80(1gram)+Rm7 ] = Rm202.30. Jadi BloggerHowtt dah dapat keuntungan sebanyak Rm184.97 untuk pelaburan 20 bulan.

*enti di update 26/august/2011

11 comments:

  1. lizz : 1 gram pun dah boleh dengan Maybank

    ReplyDelete
  2. aritu aku baru je buat 20 gram.pergh...menitik air mata nak bayar.haha...apapun untuk simpanan masa depan jugak :D

    ReplyDelete
  3. Pacifista-X : 20 gram tu banyak pulangan, yang penting for future saving. Long term investment

    ReplyDelete
  4. huishhh,unutng gila nihhh

    http://azrijohan.blogspot.com/2011/08/tiba-masanya-membeli-emas-sebanyak.html

    ReplyDelete
  5. so, 1 gram how much? Rm127.25/gram camtu ek? ke berapa?hehehe

    ReplyDelete
  6. azrijohan : untung sikit je, kalau dulu beli banyak, baru untung banyak

    lizz : tengok dekat Maybank Gold Counter Rates. Harga buying bila kita nak jual Emas dekat Maybank dan harga selling bila kita beli@invest dekat Maybank.

    ReplyDelete
  7. memang untung so lelaki2 tu beli lah emas kat bini byk2 hehehe

    ReplyDelete
  8. Puanbee2 : biar bini jadi kaya. Si isteri suruh beli Emas sebab nak suruh lelaki melabur.

    ReplyDelete
  9. hi,
    boleh x kita keluarkan keuntungan pada bila2 masa. misalnya klu hari ini harga naik so kita keluarkan keuntungan cht rm150. then lusa kita keluarkan pula rm1oo keuntungan (pelaburan asas x kacau). harap faham

    thanks.

    ReplyDelete